Inddragelse af byens rum i historieundervisningen

Af Hanne Sinding Møller

 

Besættelsestiden er stadig noget, der optager børn i dag. Flere har hørt om perioden via fortællinger fra ældre familiemedlemmer eller gennem litteratur, film og tv-serierne Matador og Badehotellet.

Flere steder i Odense er der stadig mindesmærker og spor efter besættelsestiden, og det var 6.b ude at kigge nærmere på.

Assistenskirkegården
Vi startede på Assistenskirkegården:
Først så vi monumentet for to fynske soldater, Frode Nielsen og Poul Søgaard, der mistede livet på besættelsesdagen, d. 9. april 1940. Mindestenen er en stor, smuk kampesten med omrids af Danmark.

Overfor denne mindesten finder man monumentet – og gravsten – for faldne allierede fra flyvevåbnet. Det er hovedsageligt englændere fra Royal Air Force, men der ligger også canadier og enkelte fra New Zealand. På soklen står: “In memory of British and Canadian airmen who gave their lives in the battle for freedom during the war 1939-1945”.
Der er 22 gravsten, og der gjorde stort indtryk på eleverne at gå rundt mellem gravene og læse, at mange af de faldne var helt unge mænd i starten af tyverne.

I en fjern ende af kirkegården finder man Tyskergravene. Her ligger i alt 619 tyskere begravet; 356 tyske flygtninge og 263 tyske soldater. Der ligger op til 4 tyskere pr. kors, 2 navne nævnt på hver side.
Også disse grave gav anledning til en god samtale om, hvorfor er fx var tyske flygtninge i Danmark og om, hvordan gravstederne afspejler den anseelse  – eller mangel på samme – de forskellige grupper af mennesker havde efter krigen .

Ansgar Anlæg
Herfra gik vi fordi Ansgar Anlæg, hvor vi så billedhuggeren Robert Lund-Jensen  skulptur, der er lavet til minde om ofrene for besættelsestiden. Vi talte om, at der stadig hvert år på befrielsesdagen bliver lagt blomster og kranse.

Eventyrhaven
Vores rundtur sluttede i Eventyrhaven, hvor vi fandt mindesten i græsset. De er lagt til minde om mænd, der deltog i illegalt arbejde, og som alle blev dræbt på befrielsesdagen d. 5.maj 1945, der var den blodigste dag i Odense under besættelsen.

Det var en indholdsrig og spændende dag, der gav anledning til ny viden og gode refleksioner til det videre arbejde med emnet.