Musik er også et håndværk – besøg af Tue West

På 7. klasses valgfag Praktisk/Musisk prøvefag arbejdes der bl.a. med at lære om musik, spille musik og skrive sange.

Forleden var der fint besøg, da Tue West kom forbi for at give inspiration. Besøget blev dækket af en journalist – her følger uddrag af hans beretning:

”En mand drager ud. Hvorfor? Hvor skal han hen? Kommer han mon tilbage? Alle spændende spørgsmål, som den kommende sangtekst vil besvare – måske.

Alle elever i syvende klasse skal vælge et af fire to-årige praktisk/musiske prøvefag som del af Folketingets aftaler om at styrke praksisfagligheden i folkeskolen.

På Odense Friskole har 14 syvendeklasses elever valgt musik. Lærer Morten Holmegaard har lært sine elever om kvintcirklen. Han har lært dem om sangskrivning, om sangskrivningens historie.

Nu er tiden kommet til at få fingrene ned i materialet.

Eleverne skal møde en rigtig sangskriver, Tue West, som i tre timer vil fortælle dem om, hvordan man gør. Hvordan skriver man en sang, hvordan tjener man penge. Morten Holmegaard fortæller, at målet er, at eleverne skal være musikalsk skabende.

»Hører I CD’er«? spørger Tue West.

»Hos mormor«, svarer en elev.

Tue er fra den sangskrivergeneration, der tjente på CD’er. Nu tjener han mest på at blive spillet.  27 kr. får han for en afspilning på P6 Beat. Eleverne forbløffes over, hvor lidt han får for 1000 afspilninger på en streamingtjeneste: 14 kr.

Eleverne skal skrive en sang med Tue, hvorefter de vil synge den sammen.

Han spørger til et tema. Krig og kærlighed er to af forslagene, de bliver skrevet på tavlen – sammen med forslagene monarki og corona.

En mand skal i krig, finder de frem til.

Hvorhenne?

En dreng foreslår: »Sydøst på«.

Manden der skal afsted er nervøs, det er varmt, tørt, vådt, foreslår eleverne.

Tue West insisterer på poesi. ”Kulden trænger ind i blodet”, kommer på tavlen.

Agnes på 13 er en af de 14 elever. Hun har spillet klaver i fem år, spiller nu trommer, fordi det er »federe«. Da Tue spørger til melodien, siger hun med det samme: »mol«.

»Jeg elsker bare a-mol, fordi det er sådan en smuk akkord. Og sørgelig«, forklarer hun bagefter.

Lige nu hører hun selv mest dansk rap, Anders Matthesen. Hun har også skrevet sange, bl.a. en sang til hendes hund, der var ved at dø, og en efterårssang.

Nu skal eleverne i gang selv med at skrive:

Men først skal vi lige høre, hvordan det ender med vores mand, der er draget ud.

Sangen begynder på en ottendedels optakt. Tue West og de 14 elever synger linjerne på tavlen og slutter: »Dør af længsel, lever af kærlighed«.

Melodien går nogle toner op: » Fred fylder kroppen. Fred fylder kroppen«, synger de alle”!

En fed oplevelse rigere”.